I min trädgård växer det små violer överallt. De är som ogräs och blir hela tiden fler och fler. De växer på grusgångar, på gräsmattor, mellan gatstenar, under stenplattor, ja, i princip överallt där man inte önskar att det ska växa något alls.
 
Dessutom har jag kvar ett par krukor med penséer, sådana som jag planterade tidigt på våren som första frosttåliga växter, och som nu börjar ha gjort sitt. Dags att byta ut dem mot sommarblommor.
 
 
I stället för att bara hälla ut blommorna från krukorna (och irritera sig på violerna), kom jag på att testa ett par pysselgrejer där man använder just violer och penséer som material.
 
 
 
De små violerna är inte bara söta att se på, de är även fullt ätbara. Ett sätt att använda dem i maten, är att göra isbitar med infrysta violer i.
 
Det hela är mycket enkelt. Plocka själva blomman på violen, skölj dem i kallt vatten och lägg i isbitsformar. Spola kallt vatten över och frys in.
 
 
 
Supergulliga blev de som isbitar! Man kan frysa in ett gäng, lossa dem från formen och hälla över i en zip-påse. På så sätt kan man spara en bit av sommaren till långt in på hösten!
 
 
 
De är väldigt dekorativa även tillsammans med en näve blåbär.
 
 
 
Både penséer och violer är perfekta att garnera tårtor och cupcakes med. De gör sig även ovanpå en fräsch somrig sallad.
 
 
 
Det är sällan som hela krukans innehåll vissnar på samma gång. Ta tillvara de blommor som fortfarande står sig. De funkar som snittblommor i flera dagar till, antingen för sig själva eller i en bukett tillsammans med andra blommor.
 
 
 
Servettringarna har jag gjort med en teknik som heter hammartryck. För att göra hammartryck, behöver man penséer eller violer, vitt tyg, ett ark bakplåtspapper och en hammare.
 
Börja med att plocka blommor utan stjälk och blad. Placera dem på tyget där du vill ha dem, finsidan neråt. Lägg på arket med bakplåtspapper över blommorna. Hamra med hammaren över blomman, börja med några försiktiga slag för att fixera blomman. Se till att du till slut hamrat överallt.
 
 
 
När du är klar, lyft bort pappret och peta försiktigt loss blomresterna.
 
Jag valde att göra servettringar av mina tryck, genom att limma fast tygbiten på en avklippt bit av toarulle.
 
 
 
Man kan även göra små somriga tavlor av tyget, eller gratulationskort. Eller varför inte sy på bilden på en tygväska? Tänk dock på att tyget inte håller för vatten.
 
Det här pysslet är sånt där bäst sortens pyssel, det går snabbt, det är lätt, inga krångliga material behövs och det blir fint.
 
 
 
Det går även binda kransar av penséerna. Man kan torka blommorna, eller pressa dem och laminera. Man kan kandera dem med äggvita och socker och använda i tårtor eller efterrätter, eller låta dem flyta i en skål med flytljus.
 
Jag ska i alla fall aldrig mera hälla dem i komposthögen!