Att måla bastu

Publicerat i: DIY, Inredning, Pyssel, Renovering Bastu
 
Här kommer ett inlägg som är lika delar pyssel och renovering.
 
Vi har under de två senaste veckorna haft ett basturenoveringsprojekt på gång här hemma. Vår bastu, som byggdes för 11 år sedan i samband med husbygget, har aldrig varit optimal. Nu hade den dessutom blivit ful och skitig också. De helt obehandlade bastulavarna gick inte att hålla rena. Det var dags för en uppfräschning!
 
Vi ville helst inte göra om väggarna, dels för att det är ett riktigt tråkjobb och dels för att- ja, hur fint kan det bli? Inte särskilt fint. Furu som furu.
 
 
 
Fast det gick inte heller att leva med dessa extremt gulnade furuväggar. Därför googlade jag på olika lösningar, och fann till slut något som heter färgad bastuvax.
 
 
 
Supi Bastuvax är ett skyddande vax med färgpigment i. Med den kan man måla alla ytor i bastun, även bastulavar om man skulle vilja det. Vi bytte ut allt lav-virke i stället, men alla väggar blev gråvaxade.
 
Vaxet är väldigt enkelt att jobba med. Man stryker ut det med en vanlig målarpensel och en strykning räcker. Det är även drygt. Vår bastu är rätt stor, över 2 x 2 meter, och två liter av vaxet räckte till både väggar och tak.
 
 
 
Det härligaste med vår "nya" bastu är den profilsågade bastusoffan. Alltså man sitter sååå bekvämt här, så bäst att inte basta ensam om man är trött! Kommer nog somna till här många gånger!
 
Det nya virket är oljat två gånger med bastuolja. Nu ska det gå att hålla rent och fräscht här inne!
 
 
 
Högst upp blev det en hylla för värmeljus, för mysbelysningens skull.
 
 
 
En basturuska är ett måste, för väldoftens skull! Man kan köpa dessa torkade året runt. Vid ankomst är det bara att blötlägga den i varmt vatten i en halvtimme. Ruskan håller i flera veckor, om man hänger den på tork ibland.
 
 
 
Det allra bästa med vår nya bastu är den rökfärgade glasdörren. Äntligen!
 
 
 
Så här såg det nämligen ut förr... Orkar nästan inte ens se det på bild, haha!
 
 
 
Vi sitter mycket högre upp nu, precis som det ska vara. För mjukare värme och bättre värmeåtervinning.
 
Badrummet här uppe används endast av barnen.
 
 
 
Ett tips är att ha hängare på bastuväggen, perfekt ställe att torka handdukar i eftervärmen eller värma upp badrocken innan.
 
 
 
Vi har ett fönster i bastun. Det är trevligt när man bastar mitt på dagen, att se ut och för att det blir ljusare. Osäkert dock om jag skulle välja att bygga en ny bastu med fönster. Träet gulnar dubbelt så fort i solljus, känns det som.
 
 
 
Det allra bästa med vår bastu är balkongen precis utanför!
 
 
 
Allt är inte klart än. Bland annat är skyddsringen som vi ska ha runt aggregatet beställningsvara, så den kommer när den kommer. Ja, aggregatet sitter faktiskt inte ens fast i väggen än. Även andra små detaljer fattas, men vad är en renovering utan lite efterspill? Vi är lite pedantiskt lagda båda två, så jag vet att det kommer bli gjort och det är huvudsaken.
 
 
 
Och den här vackra stendroppen ska tillbaka på väggen så fort vi hittar en ny passande fjäder att byta den trasiga mot!
 
Vi är väldigt nöjda med vår bastu med målade väggar. Jag tycker det blev mycket bättre än väntat. Funderar ni på en basturenovering, eller för all del nybygge, är bastuvax ett suveränt, underhållsfritt alternativ för alla träytor.
 
#1 - - Anonym:

Önskar att vi var grannar... Jag hade helt oförskämt bjudit dit mej själv på en saunavisit!! - Kaisa

Svar: Haha :) 😘
Silverödlan

#2 - - Jenni Lenita:

Så grymt snyggt 😍 Detta med att måla bastun måste jag också testa, tur så har vi just det där märket på andra sidan gränsen (finland). Sjukt snyggt hela bastun blev, en riktigt myskänsla och riktig relax som det ska vara i en bastu 👍

Svar: Tack! Kul att du gillade det och tack för kommentaren. Ja vi brukar kalla det för vårt hemma-spa 👍🏻✨
Silverödlan