I min trädgård växer det små violer överallt. De är som ogräs och blir hela tiden fler och fler. De växer på grusgångar, på gräsmattor, mellan gatstenar, under stenplattor, ja, i princip överallt där man inte önskar att det ska växa något alls.
 
Dessutom har jag kvar ett par krukor med penséer, sådana som jag planterade tidigt på våren som första frosttåliga växter, och som nu börjar ha gjort sitt. Dags att byta ut dem mot sommarblommor.
 
 
I stället för att bara hälla ut blommorna från krukorna (och irritera sig på violerna), kom jag på att testa ett par pysselgrejer där man använder just violer och penséer som material.
 
 
 
De små violerna är inte bara söta att se på, de är även fullt ätbara. Ett sätt att använda dem i maten, är att göra isbitar med infrysta violer i.
 
Det hela är mycket enkelt. Plocka själva blomman på violen, skölj dem i kallt vatten och lägg i isbitsformar. Spola kallt vatten över och frys in.
 
 
 
Supergulliga blev de som isbitar! Man kan frysa in ett gäng, lossa dem från formen och hälla över i en zip-påse. På så sätt kan man spara en bit av sommaren till långt in på hösten!
 
 
 
De är väldigt dekorativa även tillsammans med en näve blåbär.
 
 
 
Både penséer och violer är perfekta att garnera tårtor och cupcakes med. De gör sig även ovanpå en fräsch somrig sallad.
 
 
 
Det är sällan som hela krukans innehåll vissnar på samma gång. Ta tillvara de blommor som fortfarande står sig. De funkar som snittblommor i flera dagar till, antingen för sig själva eller i en bukett tillsammans med andra blommor.
 
 
 
Servettringarna har jag gjort med en teknik som heter hammartryck. För att göra hammartryck, behöver man penséer eller violer, vitt tyg, ett ark bakplåtspapper och en hammare.
 
Börja med att plocka blommor utan stjälk och blad. Placera dem på tyget där du vill ha dem, finsidan neråt. Lägg på arket med bakplåtspapper över blommorna. Hamra med hammaren över blomman, börja med några försiktiga slag för att fixera blomman. Se till att du till slut hamrat överallt.
 
 
 
När du är klar, lyft bort pappret och peta försiktigt loss blomresterna.
 
Jag valde att göra servettringar av mina tryck, genom att limma fast tygbiten på en avklippt bit av toarulle.
 
 
 
Man kan även göra små somriga tavlor av tyget, eller gratulationskort. Eller varför inte sy på bilden på en tygväska? Tänk dock på att tyget inte håller för vatten.
 
Det här pysslet är sånt där bäst sortens pyssel, det går snabbt, det är lätt, inga krångliga material behövs och det blir fint.
 
 
 
Det går även binda kransar av penséerna. Man kan torka blommorna, eller pressa dem och laminera. Man kan kandera dem med äggvita och socker och använda i tårtor eller efterrätter, eller låta dem flyta i en skål med flytljus.
 
Jag ska i alla fall aldrig mera hälla dem i komposthögen!
 
Kommentera 0
 
Vilka fina majdagar vi har just nu! Det blir mycket utetid och trädgårdsjobb, men på kvällen är det väldigt mysigt att sitta en stund i sin fåtölj och virka några varv.
 
 
 
Jag har hittat ett nytt mönster på disktrasa. Det är väldigt enkelt och ger en perfekt struktur för just en disktrasa. Ytan blir tät men ändå med lite riv i :)
 
 
 
Gör först 50 luftmaskar. Virka sedan två fasta maskar, två stolpar, två fasta maskar... Fortsätt hela raden ut och vänd sedan virkningen. Gör precis likadant på varv två, fast stolpar på fasta maskar och fasta maskar på stolparna.
 
Virka på tills du har en fyrkantig trasa. Enkelt va?
 
 
 
Jag har använt vanligt bomullsgarn till den mintgröna trasan, och garn med bomull och bambu i till de två andra. Bambu gör att virkningen blir mycket mjukare. Den har även anticeptiska egenskaper.
 
Själv föredrar jag ändå bomullstrasorna. Tycker bambutrasorna blir lite sladdriga. Men det är absolut en smaksak.
 
 
 
Etiketter och tags kan man så klart bara skippa. Jag tycker sånt är lite roligt bara :)
Kommentera 2

Lopplampa

Publicerat i: DIY, Inredning, Pyssel, Pyssla med barn Lampor
 
Vi hade en vit cylinderformad lampa i vårt sovrum. Lampan var i skirt vitt tyg, med långa prismor hängandes ner från den. Det var egentligen inget fel på lampan, men den var rätt liten. Lite fjuttig. Och så var jag lite less på prismorna.
 
Jag ville ha en förändring, och när jag såg en bild på pinterest föreställande en lampa täckt med pappersloppor, visste jag att det var vad jag ville göra med min lampa.
 
 
 
Jag tog helt vanliga vita A4-ark och klippte till dem så att jag fick fyra loppor av varje ark.
 
På bildserien ovan er du hur man viker en loppa. Det är typisk kunskap alla barn kan men som många vuxna hunnit glömma bort.
 
 
 
Jag använde 114 st. loppor på min lampa, så man får vika en stund. Jag fick god hjälp av min Natalie, 11 år.
 
 
 
Sedan är det bara att limma fast alla loppor på lampan med en limpistol.
 
 
 
Min lampa har två skärmar, en yttre och en inre ring. Det är så klart lättare att limma loppor på en lampa som består av en enda skärm. Klar fördel är också om ytan är slät, till exempel av plast, och inte av fjädrande tygremsor som på min lampa.
 
Men jag tycker det gick fint att limma fast loppor även på min lampa!
 
 
 
Resultatet blev precis som jag hade föreställt mig. Inte säkert att lampan får hänga just här, vi har köpt en ny säng och ska göra om rummet inom kort, men någonstans hittar den nog sin plats!
 
 
 
Snyggt sken även på kvällen!
 
 
 
Materialet till lampan är ju i princip gratis, så det enda som tillkommer är lampstomme och arbetstid.
 
 
 
Lycka till med loppvikandet!
Kommentera 0
Powered by Jasper Roberts - Blog
Visa fler inlägg