Trådägg

Publicerat i: DIY, Inredning, Pyssel, Pyssla med barn, Påsk Påskris, Påskägg
 
Idag tipsar jag om ett superroligt men rätt så kladdigt påskpyssel, trådägg.
 
Trådägg är precis som det låter, ägg gjorda av tråd, eller snarare bomullsgarn. Jag tillverkade ägg tillsammans med min 11-åring men jag skulle inte göra detta pyssel med mindre barn. Jag kan tänka mig att mängden kladd är inte värt för resultatet efter.
 
 
 
Det man behöver till själva tillverkningen är:
 
- Bomullsgarn i olika färger. Vanligt melerat virkgarn är perfekt. Syntetgarn suger inte åt sig tillräckligt av vätskan och bör därför inte användas.
-Tapetklister.
- Ballonger, helst ganska små. Vattenballonger funkar säkert också men det har jag inte provat.
- Sax.
- Eventuellt påskgodis med papper på.
 
 
 
Börja med att blåsa upp ballongen till önskad storlek och knyta igen. Vira sedan bomullsgarn runt dina fyra fingrar på vänsterhanden (alternativt högerhanden för vänsterhänta förstås) och klipp av. Håll reda på garnänden. Ca 50 varv är lagom mycket garn åt gången.
 
Blöt ner allt garn med tapetklister. Garnet måste vara genomblött men ha inte överflöd av tapetklister kvar i slutet. Överflödet torkar som fula vita hinnor på ballongen.
 
Börja sedan vira garnet runt ballongen. Vira åt olika håll, kors och tvärs, och klibba fast trådänden i annat garn. Upprepa proceduren med 50 varv till så att ballongen blir genomtäckt av garn, alltså sammanlagt 100 varv tråd på varje ägg.
 
 
 
Det är väldigt praktiskt att förbereda någon slags hänganordning till äggen i förväg. Det blir kladdigt nog som det är.
 
De lite glesare äggen är dotters. Hon har bara 50 varv garn i stället för 100 på sina. De äggen blir inte riktigt lika stabila och fasta men fullt godkända ändå!
 
Låt äggen torka helt, ca ett dygn är lagom.
 
 
 
Sedan är det bara att klippa lite försiktigt vid "navet" på ballongen och dra ut den från ägget. Släpp inte taget av ballongen medan luften pyser ut, det kan vara svårt att pilla ut den annars.
 
Dekorera med dina fina ägg på valfritt sätt. De är lika fina att hänga i riset som att ha liggandes. Eller varför inte tillverka mängder av ägg och binda en krans av?
 
 
 
Man kan även pilla i påskgodis med papper på inuti ballongen innan man blåser upp den. Fast det var jäääättesvårt att få i godisarna först och jääääättesvårt att få ut dem från ballongen efteråt, haha! Men resultatet blir i alla fall effektfullt och lite oväntat.
 
 
 
Vissa ägg blev mer bollar än ägg, men med påskigt pynt runtom ser de ändå ganska äggiga ut!
 
 
 
De torra äggen håller formen riktigt bra och går finfint att spara på från år till år.