Temat var ägg :)

Publicerat i: Bakning, Pyssel, Påsk, Ätbart pyssel Efterrätt, Godis, Påskägg
 
Idag har jag gått all in på temat ägg.
 
Det började med att jag köpte små äggformade skålar här om dagen. I går kväll när jag skulle somna, började det plötsligt komma en massa ideer på hur jag kunde använda skålarna i påsk. Ganska störigt när man egentligen bara ville sova, men jag är van, det händer mig rätt ofta att de bästa ideerna kommer när det inte passar :)
 
 
 
Det var bara att börja koka pannacotta direkt man vaknat!
 
Pannacotta är en efterrätt som jag älskar. Den är både lättlagad, supergod och känns lite lyxig. Alla gillar pannacotta!
 
Här har jag använt de äggformade skålarna som skal för mina pannacottaägg. Gulan är en klick lemon curd. Alltså det här var verkligen supergott ihop, den söta lena pannacottan och den lite citronsyrliga lemon curden! Det här får helt klart bli påskefterrätten hos oss i år.
 
 
 
Ljusäggen är också ett tips. Fyll äggskalen med vit dekorsand (eller som jag, havssalt) och tryck i ett gult värmeljus i mitten.
 
 
 
Och vet ni vad det bästa är?
 
Äggskålarna kostar 20 pix styck på ÖoB. Löp och köp!
 
 
 
Perfekta även som en liten skattgömma vid påskdukningen. Lägg i lite godis, ett påskägg eller en liten present. Eller varför inte lite dipp med några morotsstavar ståendes i, som en starter och aptitretare? Eller en liten kyckling av en garnboll som håller i placeringskortet?
 
Jag har en känsla av att dessa skålar kommer hänga med oss länge.
 
 
 
Några äggmaränger blev också gjorda idag. Så enkla att göra! Spritsa platta maränger med din marängsmet och klicka på en klick lemon curd på varje maräng efter gräddning.
 
 
 
Ha en trevlig fredagskväll!
Kommentera 2

Jag är med!!!

Publicerat i: Allmänt Bloggen
 
 
Min bloggportal blogg.se, som för övrigt är nordens största bloggportal med hundratusentals bloggar, hade för någon dag sedan en efterlysning på sin förstasida. Man skulle skicka in förslag på sina bästa bloggare. Jag föreslog mig själv, hehe!
 
Och vad ser jag idag när jag loggar in på sidan?
 
JAG ÄR MED PÅ LISTAN 50-I-TOPP!!!
 
 
 
Ser ni? Som första blogg i DIY-kategorin!!!
 
Åhhh tack Blogg.se, det här behövde jag verkligen. Då det är något fel på statistikverktyget just nu, har jag ingen aning om någon överhuvudtaget går in på min blogg. Den är ju så ny så jag har ingen historik att luta mig mot.
 
Här kommer länken till hela listan:
 
http://blogg.se/article/2017/march/50-basta-bloggarna-pa-bloggse.html
 
TACK även alla ni som besöker min blogg!
Kommentera 2

Trådägg

Publicerat i: DIY, Inredning, Pyssel, Pyssla med barn, Påsk Påskris, Påskägg
 
Idag tipsar jag om ett superroligt men rätt så kladdigt påskpyssel, trådägg.
 
Trådägg är precis som det låter, ägg gjorda av tråd, eller snarare bomullsgarn. Jag tillverkade ägg tillsammans med min 11-åring men jag skulle inte göra detta pyssel med mindre barn. Jag kan tänka mig att mängden kladd är inte värt för resultatet efter.
 
 
 
Det man behöver till själva tillverkningen är:
 
- Bomullsgarn i olika färger. Vanligt melerat virkgarn är perfekt. Syntetgarn suger inte åt sig tillräckligt av vätskan och bör därför inte användas.
-Tapetklister.
- Ballonger, helst ganska små. Vattenballonger funkar säkert också men det har jag inte provat.
- Sax.
- Eventuellt påskgodis med papper på.
 
 
 
Börja med att blåsa upp ballongen till önskad storlek och knyta igen. Vira sedan bomullsgarn runt dina fyra fingrar på vänsterhanden (alternativt högerhanden för vänsterhänta förstås) och klipp av. Håll reda på garnänden. Ca 50 varv är lagom mycket garn åt gången.
 
Blöt ner allt garn med tapetklister. Garnet måste vara genomblött men ha inte överflöd av tapetklister kvar i slutet. Överflödet torkar som fula vita hinnor på ballongen.
 
Börja sedan vira garnet runt ballongen. Vira åt olika håll, kors och tvärs, och klibba fast trådänden i annat garn. Upprepa proceduren med 50 varv till så att ballongen blir genomtäckt av garn, alltså sammanlagt 100 varv tråd på varje ägg.
 
 
 
Det är väldigt praktiskt att förbereda någon slags hänganordning till äggen i förväg. Det blir kladdigt nog som det är.
 
De lite glesare äggen är dotters. Hon har bara 50 varv garn i stället för 100 på sina. De äggen blir inte riktigt lika stabila och fasta men fullt godkända ändå!
 
Låt äggen torka helt, ca ett dygn är lagom.
 
 
 
Sedan är det bara att klippa lite försiktigt vid "navet" på ballongen och dra ut den från ägget. Släpp inte taget av ballongen medan luften pyser ut, det kan vara svårt att pilla ut den annars.
 
Dekorera med dina fina ägg på valfritt sätt. De är lika fina att hänga i riset som att ha liggandes. Eller varför inte tillverka mängder av ägg och binda en krans av?
 
 
 
Man kan även pilla i påskgodis med papper på inuti ballongen innan man blåser upp den. Fast det var jäääättesvårt att få i godisarna först och jääääättesvårt att få ut dem från ballongen efteråt, haha! Men resultatet blir i alla fall effektfullt och lite oväntat.
 
 
 
Vissa ägg blev mer bollar än ägg, men med påskigt pynt runtom ser de ändå ganska äggiga ut!
 
 
 
De torra äggen håller formen riktigt bra och går finfint att spara på från år till år.
 
Kommentera 0
Powered by Jasper Roberts - Blog
Visa fler inlägg