Fairy Garden

Publicerat i: Blommor, DIY, Pyssel, Pyssla med barn, Utomhus, Virkning Fairy Garden, Makramé
 
För ett par dagar sedan blåste det riktig storm här vi bor. Hela tre stycken av mina lerkrukor flög i marken i blåsten och krossades i tusen bitar. Då fick jag en idé om att göra en egen Fairy Garden. Sedan att jag helt glömde bort att använda de krossade krukorna, det är en annan historia :)
 
Fairy gardening är så populärt just nu, så det går att köpa hur mycket saker som helst att smycka sin miniträdgård med. Jag ville dock köpa så lite som möjligt och i stället tillverka saker själv eller återanvända sådant jag redan har. Det enda jag köpt till min trädgård är växterna.
 
 
 
Min trädgård för älvor har tre zink-kärl som stomme. Det är gamla avlagda kärl som jag haft i åratal men inte använt på några år. Perfekt att få användning för dem nu!
 
Jag började med att fylla på med vanlig matjord i alla tre kärlen.
 
 
 
I den här trädgården finns, förutom jättenejlikabusken, en murad eldstad. Jag vill fixa små sitt-stubbar i ring runt den, och kanske ett litet hängande galler. Underlaget behöver också göras något åt men jag kan inte riktigt bestämma mig för vad. Kanske skulle man plantera gräs här?
 
 
 
Älvorna har haft tvättdag, och idag har det visst tvättats tyllkjolar. Två värmande filtar hänger också på vädring.
 
En enda sak har jag beställt till min Fairy garden, ljusblåa små klädnypor. Tills jag får hem dem, har jag bara knutit fast plaggen på linan.
 
 
 
Tydliga skyltar behövs för att även de älvor som bara är på besök, ska hitta rätt. Jag klippte skyltarna av lite bredare glasspinnar och klistrade på en bit washitejp.
 
 
 
Härifrån tar man sig vidare smidigast via hängbron. Älvor har ju vingar, så de kan även flyga över om de känner för det.
 
Någon liten älva har dock lagt sina vingar på den stora stentrappan och sedan glömt att ta på sig dem igen!
 
Själva trappan är gjord av platta stenar, en spillbit träregel som stöd under, och lite murbruk mellan stenarna. Här sitter älvorna ofta och har picknick.
 
 
 
Hängbron leder hit, högst upp i trädgården. Här finns ett litet vinterbonat stenhus, ett stort träd, en hängmatta, en altan och lite planteringar.
 
 
 
Trädet är en Rosmarin på stam, en perfekt kryddväxt som är väldigt lättskött.
 
Min Fairy garden står på lekstugans altan. Då lekstugan inte används som lekstuga längre utan numera tjänar som förråd, är det roligt att ha något lite gulligt på dess altan tycker jag!
 
 
 
I minikrukorna växer småpenseer. De finns överallt på vår gård och är ett riktigt ogräs som klarar sig var som helst. Bra i alla fall att älvorna har ett oändligt förråd krukväxtplantor i sin närmiljö!
 
 
 
En fin altan tillhör huset. Altanen är en enkel spillbit av bastuvirke. Runt altanen finns ett fint repstaket. Repet tvinnade jag av vanligt hampasnöre, och som stolpar har jag bitar av rundstav med små skruvöglor i.
 
 
 
Huset är en smågatsten. Jag limmade på små vita stenar med limpistol och murade mellan stenarna med vanlig målarspackel. Få se hur länge det håller, men ett par dagar har det redan hållit.
 
Dörr är limmad av glasspinnar och brunlaserad. Gångjärnen är ritade med en tuschpenna.
 
Fönstren är bitar av gula glasspinnar och pålimmade med limpistol.
 
 
 
Huset har ett tak av halm. Jag tog vår kaninhalm och band till små buketter, tätt tätt ihop. Limmade sedan hela raden fast på gatstenen med vanligt trälim.
 
 
 
En liten kvast tillverkade jag också av en pinne och lite ris.
 
 
 
Som lyktor har jag stuckit ner dekorativa blomsternålar.
 
 
 
På den kala jorden tänkte jag ha mossa, men det fixar jag en annan dag.
 
 
 
På trädet hänger en hängmatta för lata sommardagar. Den gjorde jag av bomullsgarn med några makraméknutar och två små bitar av rundstav.
 
 
 
Jag ville gärna ha en traktordäcksgunga hängandes från trädet, men kunde inte hitta en enda leksaksbil/traktor i huset. Helt otroligt egentligen, med tanke på att vi ändå haft fyra pojkar och tusentals leksaksbilar. Bra rensat! Jag får köpa en leksakstraktor på loppis helt enkelt, för en däckgunga vill jag ha!
 
 
 
Ner från hus-etagen tar man sig via stentrappan eller via en trästege.
 
 
 
 
Här finns en välkomnande skylt för alla älvor. Den skira växten bakom är en citrontimjan.
 
 
 
Här finns även en festlig rad med vimplar. Vem tycker inte om vimplar? Älvorna älskar dem i alla fall.
 
Vimplarna är washitejpbitar tejpade direkt på snöret och klippta spetsiga.
 
 
 
Det bästa av allt, tycker älvorna, är detta somriga tält. Själva tältet är gjort av fyra pinnar, lite rep och en bit tyg som jag limmat runt stolparna. Under tältet finns en mjuk matta i somriga färger, som är virkad med vanlig rundvirkning av stolpar.
 
Underlaget här är rester av sättsand från förra årets stenläggning. Då sättsand är extremt finkornigt och "rinnigt", har jag en bit plast under. Då försvinner den inte i jorden hoppas jag!
 
 
 
Solstolen är ihoplimmad av lite smalare glasspinnar. Jag hittade instruktionen på Pinterest:
 
 
 
 
 
Det här var vad jag hann med på en dag! Jag har massor av idéer kvar, och det kommer bli roligt att kunna fylla på trädgårdarna med fler saker under hela sommaren.
 
 
 
 
#1 - - Jag är inte dum i huvudet! Jag har Aspergers syndrom!:

så fint

Svar: Tack!
Silverödlan