Världens bästa blåbärspaj!

Publicerat i: Recept Bakverk, Bär, Efterrätt
 
I de flesta håll i Sverige verkar det vara uselt blåbärsår, men vi har minsann hur mycket bär som helst i våra skogar!
 
Idag var jag och Natalie i skogen en sväng och plockade sammanlagt 6 liter. vi har som tradition att baka blåbärspaj på de fösta bären. Och inte vilken blåbärspaj som helst heller, utan alltid denna Världens Godaste Blåbärspaj!
 
Jag har fått receptet från en gammal arbetskompis (år 2003 ser jag då receptet är ett mail jag skrivit ut).
 
 
 
Här kommer receptet:
 
Silverödlans blåbärspaj
 
Botten, rör ihop för hand:
 
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1,5 dl socker
100 g mjukt smör
1 tsk bakpulver
1 msk vatten
 
Fyllning, rör ihop för hand:
 
2 dl creme fraiche
3 dl blåbär
1 ägg
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
 
Smörj en pajform och fördela smeten i formen. Gör en liten kant. Häll på fyllningen. 
 
Grädda 30 minuter i 200 grader. Servera med vispat grädde. Njut!
 
Kommentera 0

Pappershållare i betong

Publicerat i: DIY, Inredning, Pyssel Betong
 
Hej bloggen!
 
Nu har jag haft en lång bloggpaus, och det beror förstås på semestertider. Vi har varit bortresta i 10 dagar, bland annat på Öland i en vecka. Åhhh jag är helt kär i Öland!
 
Nu är vi dock hemma igen och pysslandet kan starta!
 
Jag har gett betong-gjutningen en ny chans efter mitt förra misslyckade försök, och det blev i alla fall lite bättre den här gången! Mycket luftbubblor är det ju fortfarande i allt jag gör, hur mycket jag än skakar, men det ska ju synas att det är handgjort så det gör mig inget!
 
 
 
Här har jag gjort en pappershållare med den fina materialkombinationen betong, trä och skinn. Älskar att blanda naturmaterial med varandra!
 
 
 
Jag hällde betong i en rundbottnad burk som jag först strukit med lite matolja. Oljan gör så att betongen lossnar lättare. För mycket olja skapar dock fettfläckar på betongytan, så det gäller att prova sig försiktigt fram!
 
I betongen stoppade jag sedan en rundstav. Jag gjorde ett rutnät av målartejp runt staven och fast på burkens kanter, för att staven inte skulle vicka omkull under torkningen. Sedan täckte jag det hela med plast och så fick det vara tills vi kom hem från Öland :) Vill man inte vänta i 10 dagar, går det lika bra att lossa föremålen efter 1-2 dygn.
 
 
 
Högst upp på rundstaven hade jag gjort en skåra, ett par cm djup. I den limmade jag en flärp av skinn.
 
 
 
Jag använde tjockt skinnband som jag köpt på en medeltidsmarknad i närheten här vi bor. För att få bandet passa i skåran, var jag tvungen att karva bort rätt mycket på insidan av bandet med en vass kniv. Jag limmade fast bandet i skåran med vanligt trälim.
 
Jag är själv väldigt förtjust i min nya pappershållare!
 
Kommentera 0

Drivvedsbåtar

Publicerat i: DIY, Inredning, Pyssel Leksaker, Naturligt, Papperspyssel
 
Jag tror inte det finns något somrigare pyssel än drivvedsbåtar! Alla har vi nog gjort sådana som barn, med en pinne som mast och ett löv som segel, och skickat ut i sjöar eller floder.
 
Mina båtar är egentligen inte gjorda av drivved eftersom jag hittade träbitarna i skogen, men lika roligt var det för det att försöka få till ståtliga skepp av murket gammalt trä!
 
 
 
Det första skeppet fick en segel, eller tre stycken egentligen, av vaxduk med träyta. Jag gjorde hål med hålslag, och hade sådan tur att pinnen jag hade tänkt ha som mast, passade precis in i hålen från hålslag.
 
 
 
Vimplarna är gjorda av papper. På flaggan högst upp råkade det bli lite sameinspirerade färger :) Färgerna funkar nog fint till sjöss också, även om samefolket kanske inte är mest känt av sina ståtliga skepp.
 
 
 
Två grillpinnar håller upp snöret med vimplar.
 
 
 
Andra båten blev lite mer likt ett klassiskt segelfartyg. Här använde jag rep och öljetter för att spänna fast seglen.
 
 
 
Små metallöglor sitter fast i träet. I dem fäste jag repen, och även en (grill)pinne för vimplarna.
 
 
 
De grönrandiga seglen är utklippta av billiga kökshanddukar från Ikea. Extra bonus var, att de färdigsydda kanalerna passade fint till mastpinnen och grillpinnen (längst ner i vänstra seglet). Sidan som jag klippte ut, limmade jag in i stället för att sy.
 
 
 
Jag är väldigt sugen på att tillverka ett helt gång olika drivvedsbåtar och fylla hela hyllan med dem! Har nämligen massor av båtidéer kvar...
 
Spara
Spara
Kommentera 0
Powered by Jasper Roberts - Blog
Visa fler inlägg