Trolldeg

Publicerat i: DIY, Pyssel, Pyssla med barn, Recept Leksaker, Trolldeg
 
När barnen var mindre, kunde det tidvis bli många vabdagar. Då var det inte alltid så lätt att hitta på saker att göra med de friska barnen som också var hemma. Då var trolldeg ofta räddningen! Nu det var sisådär tio år sedan, och i och med större barn föll hela grejen i glömska.
 
För ett par veckor sedan kom jag på detta geniala pysselmaterial igen! Vi gjorde en stor sats trolldeg och degade en hel kväll, och ett par dagar efter det satt vi i timmar och målade allt i rätta nyanser.
 
 
Trolldegsreceptet vi använde var detta klassiska:
 
4 dl vetemjöl
2 dl salt
2 dl vatten
4 msk matolja
 
 
Jag gjorde bakverk och småkakor. Jag hade hur mycket idéer som helst, och hade kunnat göra 20 sorter till. Vi behöver helt enkelt göra detta fler gånger!
 
Jag "bakade":
 
 
 
Lussebullar
 
 
 
Våningskakor
 
 
 
Dammsugare
 
 
 
Kanelbullar
 
 
 
Pretzels
 
 
 
Gaffelkakor
 
 
 
Chokladsnittar
 
 
 
Syltgrottor
 
 
 
Mördegskakor
 
 
 
Shackrutor
 
Vi torkade kakorna i ugn, 100 grader i 6 timmar.
 
När kakorna var torra, målade vi dem med gamla slattar av lite blandade hobbyfärger. Det fanns både vatten- och oljebaserade färger i samlingen, och kanske var det det som gjorde att färgen krackelerade lite. Fast det gör inte så mycket.
 
Sedan lackade vi det som skulle vara glansigt, med klarlack. Jag passade på att strö pärlsocker på bullarna och salt på kringlorna innan lacken torkade.
 
 
 
Barnen "lagade mat". Sonen på 13 år gjorde denna toast.
 
 
 
Dottern på 11 år lagade flera olika maträtter i lite olika storleks-skalor.
 
 
Och vi hade så roligt! Hoppas ni blev lite sugna på att svänga ihop en egen trolldeg nu!
 
 
 
Barnen är lite för stora för att leka med leksaksmat, så mina kakor slutade så här: Inpackade i folie, för att ges bort som extrapresenter till födelsedagsbarnets syskon och liknande. Alltid bra att ha ett litet förråd av extra överraskningar på lager!
 
Spara