Sima är en finsk vårdryck som traditionellt dricks kring valborg, sista april eller första maj. Det går att köpa färdig sima i affären, men då den hemmagjorda är mycket godare, är det väldigt vanligt att man kokar sima en vecka innan valborg.
 
Traditionell sima tillverkas av citroner och farinsocker. En liten gnutta jäst ingår också, och det gör att drycken blir kolsyrad, ungefär som citronläsk. Jästmängden är dock så pass liten att alkoholhalten i drycken är obefintlig. Både barn och vuxna kan dricka sima.
 
 
 
Det finns förstås inget som säger att man måste begränsa sig till valborg. Sima är en utmärkt festdryck under hela våren, och passar även väl kyld på sommarkalaset.
 
I år testade jag, utöver den traditionella siman, även ett nytt recept: Rabarbersima. Här nedan följer recept på båda drycken. Recepten är på fyra liter var, men jag gjorde bara halva satsen. Vi är inga simafantaster här hemma, utan nöjer oss med ett glas var på valborgsmässoafton.
 
 
 
Traditionell Sima
 
 
2 ekologiska citroner (viktigt då man även använder skalet)
4 liter vatten
250 g farinsocker
250 g socker
5 g jäst
 
 
Tvätta citronerna väl och skiva dem. Koka upp hälften av vattnet. Ta av kastrullen från plattan och blanda i socker och citron. Blanda tills sockret löst sig. Tillsätt resten av vattnet kallt.
 
Lös jästen i en liten mängd kallt vatten och blanda sedan i den ljumma drycken.
 
 
 
Låt drycken stå i rumstemperatur i 12-24 timmar.
 
Tvätta flaskorna du vill använda väl. Använd glasflaskor med tät stängning då plastflaskor kan sprängas under jäsningen. Häll i en tsk socker, samt eventuellt några russin, i varje flaska. Russinen fungerar som indikator: När russinen har kommit upp till ytan, är drycken klar.
 
Sila drycken i flaskor. Ställ flaskorna i kylen. Efter 5-7 dagar är siman klar att avnjutas.
 
 
 
Rabarbersima
 
4 liter vatten
ca 13 dl rabarberbitar
Rivet citronskal från 2 citroner
250 g farinsocker
300 g socker
2 msk vanlijsocker
Pressad saft från en citron
10 g jäst
 
 
Koka upp hälften av vattnet. Tillsätt citronskal och rabarber, koka i 20 minuter.
 
Sila drycken i en hink eller en stor skål. Tillsätt socker och farinsocker, och blanda tills allt gått i lösning. Tillsätt resten av vattnet kallt, citronsaft och vaniljsocker. Lös jästen i en liten mängd kallt vatten och blanda i den ljumma drycken.
 
 
 
Lår stå i rumstemperatur i ett dygn. Sila i väl rengjorda flaskor och ställ i kylen.
 
Klart att avnjutas inom 5-7 dagar.
 
 
 
På dansukker.se finns en "etikettmaskin" där man kan skriva ut egna passande etiketter till både flaskor och burkar på nolltid. Väl värt det extra besväret tycker jag, när man inte ens behöver tillverka etiketterna från början.
 
 
 
I början är drycken lite simmig, men under jäsningen bör den bli helt klar. Jag är för övrigt mycket stolt över denna bricka som jag fick av min Oliver, 12 år, i tidig julklapp i julas. Han har tillverkat den själv i slöjden.
 
 
 
Jag är extremt nyfiken på hur rabarbersiman blir! Nästan så jag måste uppdatera inlägget på måndag, första maj, och berätta om den var så god som jag hoppas att den var :)