Det här är familjen Grässon.

 

De är en ganska vanlig familj, som du och jag ungefär. De äter tacos på fredagar och har tvättstuga varje tisdag eftermiddag. De tycker att tiden går så fort och barnen föddes ju nyss och ”titta på dem nu”.  Pappa Grässon muttrar om ”taxiverksamhet i den här familjen” varje gång han kör barnen till aktiviteter. Mamma Grässon däremot, hon kan inte fatta hur ungarna jämt kan tappa bort sina vantar och busskort och gympapåsar.

 

Det är egentligen bara en sak som gör dem lite speciella. Deras hår växer som gräs. Jag skojar inte!

 

 
 

Mamman heter Gunilla och pappan heter Gunnar. Gunilla tycker fortfarande, efter alla dessa är, att Gunnar är v-ä-l-d-i-g-t stilig. Gunnar brukar säga att Gunillas hår ser helt gräsligt ut, bara för att han vet hur mycket hon tycker om att höra det. Även om han i hemlighet tycker att hon lägger på tok för mycket pengar på att gå hos frissan. Ja, hälften skulle räcka alla gånger.

 

 
 

Tvillingarna heter Greta och Gabriel och är nio år. Gretas högsta önskan är en egen hundvalp men det kommer hon aldrig att få, det vet hon. Pappa är allergisk. Men hon har en vandrande pinne i alla fall. Den heter Harry Potter. Eller hette, för hon har faktiskt inte sett den på länge. Fast den kan väl inte bara klättra ut från ett stängt terrarium?

 

Gabriel älskar sin PS4, och då menar jag Älskar. När han inte sitter och spelar, tänker han på spel. Han pratar om spel. Han drömmer om spel. Han lever i spel. Greta säger att Gabriel har en liten hjärna men det är inte sant. Den är bara lite… enkelspårig. Utöver att spela, går han på innebandy och är väldigt noga med sitt hår. Det går åt tonvis med vax för att få till den där frisyren, det kan jag lova!

 

 
 

Familjens tonåring heter Gillis och är 17 år. Han duschar tre gånger om dygnet, men två av gångerna heter ”skölja av sig”. ”Skölja av sig i 20 minuter med schampo och duschtvål”, brukar pappan säga, och mamman håller med. Det kan ju inte vara bra för huden heller.

 

Gillis är konstnärligt lagd och visar det gärna genom att bära blusar med volangkrage. Det finner hans pappa en gnutta märkligt. Gillis däremot tycker det är märkligt att det finns folk som på riktigt handlar på Dressman.

 

 

 

Numera tillhör även Gunhild, Gunillas mamma, familjen. Hon flyttade in hos dem tillfälligt när hennes lägenhet skulle genomgå stambyte. Sedan blev hon bara kvar. Och det är ju väldigt bra att någon är hemma när tvillingarna kommer från skolan.

 

 

 

Vill du odla en helt egen familj? Än hinner den bli klar till påsk. Familjen Grässons hår har växt 9 dagar på bilden.

 

Det du behöver är:

- Ägg, urtvättade. Välj gärna bruna ägg. De vita blir lätt missfärgade under tiden.

- Hushållspapper.

- Gräsfrön. Det finns speciellt dekorationsgräs att köpa,med smala fina strån.

- Påklistringsbara ögon.

- Toarullar och färgat papper, samt en gnutta fantasi till kläderna.

 

 
 
Börja med att riva bitar av hushållspapper och försiktigt trycka i äggskalen. Häll i lite vatten då och då för att packa ihop pappret. När du är nöjd med mängden papper, ca 2/3 av ägget är fyllt, är det bara att strö på gräsfrön och vattna en gång till.
 
Ställ äggen i en äggkartong, på en mörk plats. Vattna varje dag. Efter 3-4 dagar har fröna börjat gro och det är dags att flytta äggen till en ljus plats.
 
Gör "kläder" genom att dela en toarulle i tre delar och klä med papper, tyg, servetter, fina band, måla, rita, limma med glitterlim... Man kan även pyssla ihop små acessoarer såsom hattar och väskor. Ögon kan man köpa på hobbyaffären, eller så kan man måla direkt på ansiktet. Jag ville ha dem så enkla som möjligt.
 
Lycka till med din påskfamilj!