Jättestickning

Publicerat i: DIY, Inredning, Pyssel, Stickning Armstickning, Jättestickor
 
Jag har länge varit sugen på att prova armstickning. Det är, precis som det låter, stickning med armar som stickor. Man har helt enkelt jättetjockt garn och stickar som vanligt, fast med så stora maskor att stickor blir överflödiga.
 
Man kan antingen köpa färdigt plus-size-garn, eller tillverka sitt eget. Väljer man det sistnämnda, behöver man fleecefiltar som material. Köp gärna de billigaste filtarna du kan finna för det går åt rätt många sådana, särskilt om du vill sticka större grejer såsom filtar eller överkast.
 
 
 
Jag började med att klippa fleecefilten i ca 8-10 cm breda remsor. Man klipper inte hela vägen utan slutar ca 5 cm från kanten och börjar klippa åt motsatt håll, så att hela filten blir ett enda långt stycke. Sedan drar man i remsan lite lätt så den krullar ihop sig och blir som garn.
 
Jag började med att sticka med armarna, men tyckte att stickningen blev lite väl gles. Kanske hade den sett bättre ut så småningom om jag fortsatt sticka med fler filtar, men jag gillade helt enkelt inte de jättestora hålen som bildades.
 
Jag sågade ett kvastskaft mitt itu och använde som jättestickor i stället. Jag stickade precis som med vanligt garn, vanlig slätstickning med räta maskor på rätsidan och aviga på avigsidan. Nu blev resultatet lite mer stadigt och användbart.
 
 
 
Till en 50x50:s kuddfodral går det åt ca 2,5-3 filtar. Jag som bara orkade klippa en filt till garn, valde att göra en tub av min stickning och trä den över en 25 cm hög cylindervas. Nu ska jag bara lyckas komma fram till vilken sida som är snyggast, den räta eller den aviga! Gillar nämligen båda...
 
Det var ett snabbt och enkelt pyssel. Resultatet är inte särskilt vårigt men det är inte vädret heller, åtminstone inte här i Uppsalatrakten. Snön yr i luften och då passar en kruka med tjockstickat fodral hur bra som helst!
 
Till hösten ska jag nog sticka både kuddfodral och filt. Då ska jag även försöka att fota under resans gång och göra en steg för steg-instruktion, om någon annan också är sugen på att prova jättestickning!