Att färga ägg naturligt

Publicerat i: Pyssel, Pyssla med barn, Påsk, Ätbart pyssel Naturligt, Nyttigt, Påskägg
 
Idag är vi nog många som färgar ägg.
 
Det finns många sätt att färga, måla och dekorera ägg, men det allra trevligaste sättet måste väl ändå vara att färga dem med naturliga färgämnen samtidigt som man kokar dem.
 
Du kan färga ägg med bland annat följande:
 
- Lökskal, gul lök (gyllenbrun)
- Lökskal, rödlök (mörk brunröd)
- Gurkmeja (gul)
- Blåbär (blå/lila)
- Rödkål (ljusblå)
- Kaffe (beige)
- Hallon (ljusrosa)
- Paprika (orange)
- Grönt te (ljusgul)
- Spenat (ljusgrön)
- Rödbeta (rosa)
 
Äggen här ovan är naturligt färgade. De gula är kokta med gurkmeja. Ränder skapar du enkelt med gummiband runt äggen. De mörkt brunröda är kokta med rödlöksskal. De ljusare bruna är kokta med gullöksskal och ris i foliepaket. De blåa är kokta som vanligt men fått svalna i blåbärsbad.
 
 
 
För att skapa bladmönster på äggen, behövs en bit av en nylonstrumpa och små blad från exempelvis kryddor.
 
Fukta ägget och lägg på bladet såsom du vill ha det. Stoppa ägget i en nylonstrumpa och knyt fast. Man kan stoppa flera ägg i samma strumpa, bara man knyter emellan.
 
Koka i valfritt färgämne.
 
 
 
Att skapa spännande färgskiftningar i äggen, kan man vira in dem i aluminiumfolie. Här har jag lagt lökskal på en bit aluminiumfolie och strött över lite ris för extra effekt. Lägg i ägget, stäng foliepaketet och koka som vanligt.
 
 
 
 
 Resultatet blir så här vackra mönster.
 
För att fördela riset jämnare över ytan, kan man blöta ner ägget och rulla det i riset innan det läggs i folie.
 
Lycka till med äggkokningen!