Att servera ananas med stil

Publicerat i: DIY, Pyssel, Ätbart pyssel Efterrätt, Naturligt, Nyttigt, frukt
 
Ananas är gott. Riktigt gott, faktiskt, och nyttigt också. Lite skuren ananas passar bra att ställa fram vid de flesta tillfällen. Vill man dessutom göra något lite extra med sin frukt, kan man till exempel låta en tam papegoja vaka över den. Eller så kan man göra en papegoja av "skräpet" som blir kvar.
 
Nu ska jag visa hur enkelt det är!
 
 
 
Du behöver:
 
En ananas
En morot
Två hela nejlikor
Tandpetare
Skärbräda
Kniv
 
Dessutom är det bra att ha en sax till hands, fast den glömde jag att fota.
 
 
 
Börja med att skära ananasen rakt av, så att bottendelen blir ca två tredjedelar och överdelen en tredjedel av totalen.
 
 
 
Skala överdelen av ananasen och skär av bladen närmast frukten.
 
 
 
Skär av fruktköttet på tre av fyra sidor.
 
 
 
Forma resterande fruktköttet till ett huvud. Skär ut en näbb av moroten.
 
 
 
Klipp med en sax bort nästan alla "fjädrar" på kroppen. Lämna kvar de långa stjärtfjädrarna och ett par blad till vingar vid sidorna.
 
 
 
Fäst näbben på skallen med en tandpetare.
 
 
 
Gör ögon genom att trycka i en nejlika på var sida om huvudet.
 
 
 
Gröp ur all fruktkött, skär i bitar och stoppa tillbaka i skålen.
 
 
 
Fäst papegojan vid sidan av skålen med en tandpetare.
 
 
 
Klart!
 
Ställ fram tandpetare för att plocka fruktbitar med.
 
 
 
En värdig centerpiece på vilket bord som helst!
 
Kommentera 0
 
Sima är en finsk vårdryck som traditionellt dricks kring valborg, sista april eller första maj. Det går att köpa färdig sima i affären, men då den hemmagjorda är mycket godare, är det väldigt vanligt att man kokar sima en vecka innan valborg.
 
Traditionell sima tillverkas av citroner och farinsocker. En liten gnutta jäst ingår också, och det gör att drycken blir kolsyrad, ungefär som citronläsk. Jästmängden är dock så pass liten att alkoholhalten i drycken är obefintlig. Både barn och vuxna kan dricka sima.
 
 
 
Det finns förstås inget som säger att man måste begränsa sig till valborg. Sima är en utmärkt festdryck under hela våren, och passar även väl kyld på sommarkalaset.
 
I år testade jag, utöver den traditionella siman, även ett nytt recept: Rabarbersima. Här nedan följer recept på båda drycken. Recepten är på fyra liter var, men jag gjorde bara halva satsen. Vi är inga simafantaster här hemma, utan nöjer oss med ett glas var på valborgsmässoafton.
 
 
 
Traditionell Sima
 
 
2 ekologiska citroner (viktigt då man även använder skalet)
4 liter vatten
250 g farinsocker
250 g socker
5 g jäst
 
 
Tvätta citronerna väl och skiva dem. Koka upp hälften av vattnet. Ta av kastrullen från plattan och blanda i socker och citron. Blanda tills sockret löst sig. Tillsätt resten av vattnet kallt.
 
Lös jästen i en liten mängd kallt vatten och blanda sedan i den ljumma drycken.
 
 
 
Låt drycken stå i rumstemperatur i 12-24 timmar.
 
Tvätta flaskorna du vill använda väl. Använd glasflaskor med tät stängning då plastflaskor kan sprängas under jäsningen. Häll i en tsk socker, samt eventuellt några russin, i varje flaska. Russinen fungerar som indikator: När russinen har kommit upp till ytan, är drycken klar.
 
Sila drycken i flaskor. Ställ flaskorna i kylen. Efter 5-7 dagar är siman klar att avnjutas.
 
 
 
Rabarbersima
 
4 liter vatten
ca 13 dl rabarberbitar
Rivet citronskal från 2 citroner
250 g farinsocker
300 g socker
2 msk vanlijsocker
Pressad saft från en citron
10 g jäst
 
 
Koka upp hälften av vattnet. Tillsätt citronskal och rabarber, koka i 20 minuter.
 
Sila drycken i en hink eller en stor skål. Tillsätt socker och farinsocker, och blanda tills allt gått i lösning. Tillsätt resten av vattnet kallt, citronsaft och vaniljsocker. Lös jästen i en liten mängd kallt vatten och blanda i den ljumma drycken.
 
 
 
Lår stå i rumstemperatur i ett dygn. Sila i väl rengjorda flaskor och ställ i kylen.
 
Klart att avnjutas inom 5-7 dagar.
 
 
 
På dansukker.se finns en "etikettmaskin" där man kan skriva ut egna passande etiketter till både flaskor och burkar på nolltid. Väl värt det extra besväret tycker jag, när man inte ens behöver tillverka etiketterna från början.
 
 
 
I början är drycken lite simmig, men under jäsningen bör den bli helt klar. Jag är för övrigt mycket stolt över denna bricka som jag fick av min Oliver, 12 år, i tidig julklapp i julas. Han har tillverkat den själv i slöjden.
 
 
 
Jag är extremt nyfiken på hur rabarbersiman blir! Nästan så jag måste uppdatera inlägget på måndag, första maj, och berätta om den var så god som jag hoppas att den var :)
 
Kommentera 0
 
För ett tag sedan såg jag något som hette Concrete Effect Paste, en massa man kunde stryka på ytan på nästan vad som helst och få det att se ut som om föremålet var gjutet i betong.
 
Jag blev så klart jättenyfiken och var tvungen att beställa hem en låda! Jag beställde via Adlibris, bokhandeln som definitivt inte bara säljer böcker. Leveransen tog endast två dagar.
 
Och nu har jag provat att jobba med pastan. Det var roligare än roligast och resultatet blev väldigt naturtroget.
 
 
 
Lådan innehöll, förutom själva pastan, även två glasyrer och lite svampar samt en instruktion.
 
 
 
Några loppisfynd i porslin fick stå modell. Leksaksdjur i plast och gummi samt en äggkartong tog jag också med, mest för att testa massan på olika material. Metallspännet från ett gammalt bälte finns med på bild men det ångrade jag mig på, det var för fint för att kladdas på :) 
 
Däremot tog jag med ett glas och ett nystan med paketsnöre efter att jag fotat föremålen.
 
 
 
Massan ska appliceras i två omgångar. Första strykningen var nästan som att måla med målarfärg. Jag använde en rund målarpensel till arbetet. Massan ska torka mellan strykning ett och två men torkar väldigt fort, bara på några minuter.
 
Föremålen på bilden är strykta en gång. Redan ganska likt betong faktiskt! Massan fäste på bra på alla material jag hade till hands och var väldigt lätt att arbeta med.
 
 
 
Efter att andra strykningen torkat, kan man slipa ytan lite lätt. Jag slipade endast mitt fat, annars tyckte jag att den råa ytan var perfekt som den var.
 
Sedan är det dags för glasyr! Man börjar med den mörka, och duttar på med en svamp på ytan, även skarvarna. På bilden är halva krukan glaserad.
 
 
 
Efter att den svarta glasyren torkat, duttar man på med vit glasyr på precis samma sätt. Gillar man inte resultatet efter torkning, kan man upprepa glaseringen, först ett lager med svart och sedan ett lager med vitt. Jag blev dock helt nöjd med alla mina föremål efter första strykningen.
 
På bilden har jag inte applicerat den vita glasyren än.
 
 
 
Ett gäng med betongföremål på tork! Här ser man hur likt betong resultatet blir!
 
Nu ser man också att "våningsfatet" egentligen är två föremål, en bricka och en smal kruka, båda loppisfynd. Kostnad: 50 kr sammanlagt.
 
 
 
Vårens första pelargon i Steningekrukan som kostade 10 kronor på loppis!
 
 
 
Det stolta lejonparet hamnade i dotterns hylla.
 
 
 
En ödla som verkar misstänkt intresserad av frukostäggen!
 
 
 
Krukan för basilikan var ett Hobstar-glas från början. Det gick precis lika bra att täcka glas som att täcka porslin med massan.
 
 
 
Ja, till och med ett nystan snöre blev som gjutet i betong!
 
 
 
Supertrevligt att servera fika från ett egengjort betongfat! Misstänker att det kommer hända fler gånger i fortsättningen. Jag vet inte om ytan tål vatten, så det är bäst att använda fatet till muffins och annat fika i pappersformar.
 
Massan är väldigt dryg. Den lilla burken räckte till allt ovan och tog inte ens slut. Fast å andra sidan har jag massor av idéer kvar, så kanske jag ändå behöver beställa en ny burk snart!
Kommentera 3
Powered by Jasper Roberts - Blog
Visa fler inlägg